Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Діяти із серцем


Автори: Делія Стейнберг Гусман

В одній зі статей ми говорили про те, що поняття «Мужність», яке ототожнюється з Відвагою як філософською якістю, означає «діяти із серцем». Необхідно також пояснити, що Серце в даному випадку об'єднує у собі всі наші найвищі почуття, які знаходяться на службі у Високого Розуму.

Звернемося до Серця і до дій, що народжуються із Серця.

Як ще може діяти людина, якщо не із серцем? Серце є центральною точкою в нашій семеричній структурі. Це не астрал емоційний чи сентиментальний, а кама-манас — розум, що діє через емоції, або емоції, збагачені думками. Воно символізується числом «4», що знаходить рівновагу між двома Тріадами — нижчою, яка вже стала частиною нашого досвіду, і Вищою, тією, яку ще необхідно завоювати.

Серце — це Душа, те, що анімує, одухотворює нашу сутність; це високі почуття та ідеї. Для людини воно є свого роду посередником між Духом — відображенням Троїчності Логоса, ще не проявленим у свідомості, — і тією матеріальною частиною в людині, де об'єднуються його фізичні та енергетичні можливості.

Серце — це стрижень, точка стабільності, але лише тоді, коли ми вміємо правильно поєднувати вимоги тіла з реаліями Духа.

Але серце рідко буває спокійним, і часом рівновага порушується. Саме тому ми потребуємо Відваги — для того, щоб діяти з серцем, і щоб основою цієї дії був пошук гармонії й рівноваги.

Ми можемо вважати, що Серце — це Воля, хоча певним чином так воно і є, але тут мова йде не про принцип Абсолютної Волі, яка становить апогей людської еволюції. Є.П.Б. вчила нас, що принцип Волі має особливу форму прояву у кожному тілі: залежно від того, як принцип Волі спускається вниз, він перетворюється й трансформується в Інтуїцію, в Ідеали (або Ідеї з Волею, як їх визначає ХАЛ) і, коли доходить до кама-манасу — у Серце — у Силу «ХОТІТИ РОЗУМНО».

Тому людина діє із Серцем, з особливою формою Волі, яка містить у собі характерну для себе частину Вищого розуму і свою долю Любові. Людина діє так, як для неї властиво, через усе те, що вона так чи інакше має підняти до рівня вищих щаблів розвитку.

Вищих щаблів ми досягаємо, проявляючи Мужність, і набуваємо тим самим справжньої рівноваги, але удоволення, яке приносить нам цей стан, по різному сприймається тілом і Духом. Перш за все, рівновага досягається тоді, коли Дух, легкий, як перо, стає за вагою рівним Серцю, обтяженого діями правильними і неправильними, справедливими й несправедливими... Або навпаки, коли Серце, надихаючись у своїх діях Добром і Справедливістю, стає легким як перо.

Поки говоримо про те, якими способами діють із Серцем.

Є дії, в яких керуючою силою стають емоції, навіть у тих випадках, коли вони викликають благородні вчинки. Проблема полягає у тому, що емоції самі по собі нестабільні, із-за цього у будь-який момент ми можемо втратити з поля зору головне — наші цілі й принципи — і поступово змінювати курс, то зупиняючись, то застосовуючи активні дії аж до безглуздих.

Але є дії, в яких керуючою силою є Розумне серце, і тоді емоції, які проявляються в них, стають менш ірраціональними і більш гуманними.

За тим, що на перший погляд може здаватися байдужістю, насправді стоїть справжній спокій, ясність і холоднокровність, завдяки яким сміливо можна братися за найважчі справи, навіть за умов найбільшого ризику. Це Боротьба, позбавлена страху й сумнівів. Страхи й сумніви, скриті у далеких куточках нашого підсвідомого, іноді можуть проявлятися, але Відвага дає нам сили, необхідні нам для того, що відкинути невпевненість і втихомирити страх.

Мужність — це Відвага, застосована на практиці, розумна дія, яка здійснюється із Серцем. Це Велика Боротьба.

Згадаємо, що в один прекрасний день нас, людей, будуть судити по Серцю, по нашій Відвазі, по нашій Мужності. Давні єгипетські обряди відтворюють цей момент, «зважуючи» Серце померлого, або, точніше сказати, кармічно «міряючи» його дію.

У своєму підручнику «Філософія історії» ХАЛ вчить нас тим істинам, які супроводжують нас ще з першого циклу навчання у Школі; він говорить про те, що Індивідуальна Карма торкає дії нашого Я, тобто все те, що знаходиться під впливом нашого індивіда, всі ті позитивні чи негативні дії які були здійснені «із серцем». Таким чином, Індивідуальна Карма змінює ступінь нашої індивідуалізації, яка відповідає рівню роботи нашого кама-манасу, нашого Серця, до цього часу підпорядкованого Закону дії і — як наслідок — Мудрості.

Давні єгиптяни перших династій говорили: «під впливом Серця проростає сім'я і розпускаються квіти нашого пізнання. Мова повторює завжди лише те, про що думає Серце...».

Пізнання, Серце, Мова...Думки, почуття і дії — це все і є тріада, завдяки якій ми можемо жити у цьому світі і змагатися за світ інший...