Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Літо – час творчості


Літо – пора, коли ми маємо більше можливостей бувати на природі, спостерігати і насолоджуватися її красою. Адже природа навчає нас знаходити і відкривати прекрасне, уловлювати звуки, півтони, фарби, незвичайні форми… Творчий склад художньої студії «Кайрос» вирішив не втрачати хорошої можливості і присвятив літо творчій праці.

Першою ластівкою став червневий пленер. Французьким словом «пленер» (en plein air – «на відкритому повітрі») називають живописну техніку зображення об'єктів у природному світлі і в природних умовах. Малювали всі – і дорослі, і молодь, і ті, хто давно малює, і хто узяв пензлик вперше… Адже коли прагнеш відчути природу і передати її у фарбах, виходить гарно навіть у аматора.

Багато хто з учасників пленера вперше відкрив розмаїття можливостей техніки акварель. Акварель – прозора і ніжна фарба, як блакитне небо, відблиски води... Вона ненасичена, як гуаш або масло, тому вимагає легких рухів пензлика. На початку заняття керівник художньої студії Валентина Мефоденко розповіла про головні принципи роботи з аквареллю.

«Художник – це перш за все той, хто вміє відчувати природу, стає єдиним цілим з нею, фарбами і пензлем… Лише тоді народжується малюнок від душі, він знаходить легкість і щирість, навіть якщо виконаний не зовсім професійно», – говорить учасникам керівник пленеру. Впродовж літніх місяців художня студія «Кайрос» влаштувала низку зустрічей-занять з вивчення малюнка.

Малювання – це лише одна з граней діяльності студії. Цього літа її учасники вирішили випробувати свої сили у ткацтві – стародавньому виді мистецтва, яким, за давньогрецьким міфом, займалася Архна – краща з учениць богині Афіни. На величезному червоному гобелені учениця виткала історію богів, але за свою хвастовитість була покарана богинею і перетворилася на павука. «Тчи, моя маленька, – сказала Архні Афіна. – Віднині ти будеш робити це не заради слави, а через необхідності. І не зможеш похвалитися, кидаючи виклик богам». И лише коли промінь сонця падає на павутиння, можна помітити, наскільки воно досконало виткано.

Ця легенда, як і кожна міфологічна історія, має свій урок. Мистецтво ткацтва – робота кропітка. Дійсна майстриня повинна мати терпіння і витратити немало часу, щоб створити хороше полотно. Тим не менш, за такою справою добре поспілкуватися з другом або ж, навпаки, побути наодинці з собою, чого нам так часто бракує в наш швидкоплинний час.

У липні представники КЦ «Новий Акрополь» відвідали щорічний етнічний фестиваль «Шешори», який цього року проходив на Поділлі в с.Воробіївка Вінницької обл. Члени організації взяли участь у виставці-ярмарку, що проходив в межах фестивалю, а також у багатьох майстер-класах.Під час фестивалю художня студія представила свої вироби – барельєфи-репродукції із зображеннями старослов’янських міфологічних сюжетів і сюжетів інших світових традицій. Оскільки головною метою фестивалю є об’єднання людей різних національностей під загальною егідою збереження культурної спадщини людства, в ньому зазвичай беруть участь музичні колективи з різних країн. Тому «стенди» з Єгипетським сфінксом, Крітською красунею, Каменем Сонця ацтеків, слов’янським Орлом-Соколом були органічним доповненням етнічного розмаїття «Шешор». Приємно відзначити, що кожен з учасників фестивалю знаходив знайомі йому зображення і відкривав для себе багато нового.

І звичайно, в черговий раз в святкові дні 23-25 серпня художня студія «Кайрос» провела виставку репродукцій пам'ятників стародавнього мистецтва на Андріївському узвозі. Таким чином, творче життя художньої студії у серпні повернулося в рідні краї – столицю України, і, не зволікаючи, студія вступила до осіннього сезону.