Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Художня студія «Кайрос» відвідала святкові ярмарки у Дніпропетровську


Танцювальні майстер-класи, заняття з бісероплетіння, декупажу, гончарства... Народні майстри пропонують свої вироби з дерева, глини або тканини. Все це – на фестивалі «Gorod Майстрів» у парку Глоби. До дня незалежності МА «Арт-Вертеп» та міський портал Gorod.dp.ua організували святковий ярмарок А через два тижні Дніпропетровський історичний музей проводив фестиваль «Гончарне коло». У цих двох заходах взяла участь художня студія «Кайрос».

Мешканці Дніпропетровська неспішно прогулюються по ярмарці. Святкова метушня, весела музика... У різних куточках проходять майстер-класи. Ручки дитини роблять перший в її житті виріб із глини, поруч жінки плетуть прикраси з бісеру. А бадьорий голос ведучого скликає гостей свята на танцювальний майстер-клас.

Серед великої кількості виробів, представлених дніпропетровськими майстрами, є і барельєфи художньої студії «Кайрос». Такий собі «куточок культур світу», як називає його Галина Кірюхіна, керівник студії. Ми попросили Галину поділитися своїми враженнями про участь у святкових ярмарках.

У вашій майстерні виготовляють барельєфи давньоєгипетського, китайського, грецького мистецтва. Який культурою найбільше цікавилися дніпропетровчани?

Єгиптом і Месоамерикою. Купували барельєфи Ізіди – богині любові, материнства, сімейного вогнища. Цікавилися Грецією, особливо до душі припав Кайрос – бог життєвих шансів і щасливої миті. Наша слов'янська культура – барельєфи XI-XVI століть – на жаль, були не настільки популярними. Основну увагу привернув до себе ацтекський календар, відомий як Камінь Сонця. Багатьом цікаво подивитися, як виглядає календар, котрий викликав такі бурхливі обговорення про кінець світу у 2012 році. Жителі міста купували і велику, і зменшену копію календаря.

Зараз українці все частіше відпочивають в Єгипті і купують там сувеніри. Проте, єгипетські барельєфи вашої студії залишаються як і раніше популярними. Чому так?

Люди, які повернулися з Єгипту, особливо відвідавши Каїр, Луксор, піраміди, починають потроху цікавитися цією стародавньою культурою. Вони бачать наші вироби, впізнають знайомі зображення і купують їх. Крім того, в Єгипті налагоджено конвеєрне виробництво сувенірів. Наші вироби відлиті і розписані майстрами вручну, вони зроблені з душею ... Можливо, це і притягує.

На осінь художня студія вже запланувала майстер-класи?

Поки що уточнюємо розклад і тематику. В цілому, ми проводимо як групові, так і індивідуальні заняття. Якщо людина хоче ближче пізнати певну культуру і власноруч розписати барельєф – будь ласка. Можна зателефонувати нам і домовитися про майстер-клас. Окремі заняття ми проводимо і для дітей.

Скільки людей працює у вашій художній студії?

Троє майстрів відливають форми, а чотири майстрині тонують і розписують барельєфи. Наша студія працює у Дніпропетровську вже 8 років в рамках діяльності Асоціації «Новий Акрополь».

Чому в суспільстві не зменшується інтерес до стародавніх культур?

Все нове – це забуте старе. Кожен майстер намагається зробити щось цікаве і корисне для інших. Зображення Рамзеса, Нефертіті, богині Афіни, Аполлона та інших нагадують про міфічні і героїчні часи. Адже це не просто деталь інтер'єру, а символічне зображення, сповнене краси та змісту.

Ви берете участь у фестивалях вже не перший рік. Чим вам сподобалася організація «Goroda Майстрів»?

Ви знаєте, тут почуваєшся бажаним гостем! Організатори приділяли час і увагу майстрам, цікавляться нашими роботами. А в День Незалежності з'являється особливе відчуття своєї причетності до свята, рідному місту і країні.

Бесіду вела Ольга Косянчук

Контакти художньої студії у Дніпропетровську: тел. (056) 785-07-94, (097) 996-45-05, Галина Кірюхіна