Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 11.08.2016

Завершилася дев'ята волонтерська експедиція до Підгорецького замку

З 23 по 30 липня проходила вже дев’ята волонтерська експедиція в Підгорецький замок, організована «Новим Акрополем». У цьому році 45 учасників з різних міст України (Київ, Одеса, Запоріжжя, Харків, Львів та Дніпро) взяли участь в акції.

За тиждень було зроблено дуже багато. Вдалося очистити верхню терасу замку від трави, що проросла між плитами, коренева система якої, руйнувала все те, що було закладено ще при заснуванні замку більш ніж 350 років тому. У цьому році, всі заплановані на тиждень роботи в замку дівчата виконали завчасно і вже на п’ятий день костел, що розташований по сусідству, попросив допомогти очистити їхню алею від трави, що проросла в ній. А в останні два дні дівчата вирушили до Золочівського замку на допомогу співробітникам з роботами в саду.

Дівчата, що вперше стали учасниками акції, навчились не тільки працювати зі шпателем та іншими інструментами, але й, за їхніми власними словами, отримали набагато більше: вдосконалили навички роботи в команді, зміцнили силу волі (адже прокидатись о 7-й ранку для декого виявилось справжнім випробуванням) і розвинули відповідальність (адже кожна з дівчат мала приготувати декілька разів за тиждень сніданок, обід чи вечерю для 45 учасників акції).

Чоловіки також проявили себе якнайкраще. За тиждень внутрішній дворик замку покращився: тепер туристам буде набагато легше, адже плити були вирівняні на більшій його частині. Інші хлопці проклали нову алею до замку, вирили траншею для системи пожежної безпеки та багато іншого.

Але робота, яка для всіх учасників акції продовжувалась по 6 годин, це лише крихітна частинка того, що відбувалося в рамках волонтерської експедиції.

Підготовлена волонтерами «Нового Акрополя» спеціальна культурно-розважальна програма, кожен вечір викликала в учасників не менш яскраві враження, ніж робота в самому замку. Були й презентації філій, де кожне місто вигадувало гумористичні сценки, демонструючи особливості роботи «Нового Акрополя» в кожному місті; веселі пісні, в яких натхнення від отриманих знань поєднувалось з гумором. Танцювали під сяйвом місяця та задивлялись на зірки, розмірковуючи про високе, читали класику згідно з ролями та багато роздумували.

Волонтерська поїздка включала і екскурсії замками: Підгорецькому, Золочівському, Олеському.

Експедиція в Підгірці вже в котре довела, що і фізична праця може бути важливим компонентом для усвідомлення більш глибоких та серйозних речей. Особливо, коли розумієш, що ціль твоєї роботи — збереження культурного спадку для країни.

Дякуємо всім, хто взяв участь в цій експедиції!

Підгорецький замок продовжує зберігати свою Таємничість та загадковість, радуючи туристів. Це означає, що в цьому є і заслуга всіх волонтерів, які допомагали із року в рік реставрувати замок.

Текст: Катерина Макаревич

Фото: Олег Мисяк