Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Різноманітні грані божественної жіночності

Автори: Санґіта Ієр

О, Мати

Ти, котра присутня всюди,

Ти, котра втілює силу й енергію,

Я вклоняюся Тобі! Я вклоняюся Тобі! Я вклоняюся Тобі!

(звернення до Шакті - жіночого принципу)

Всесвіт збалансований… Інь і Ян, день і ніч, літо й зима, чоловіче й жіноче. Баланс, що досягається взаємодоповненістю – рівністю протилежних елементів дуалістичної реальності. Інь необхідне, як і Ян; так само як і ніч, необхідний день – кожен із них виконує свою роль і функцію на благо життю. Жіночність так само необхідна, як і мужність. Хоча вони можуть здаватися діаметрально протилежними за своєю природою, проте однаково важливі для підтримання цілісності життя, доповнюючи один одного. Насправді, цей дуалізм збагачує життя антагонізмом, необхідним для руху, руху вперед і вгору, що сприяє еволюції. Завдяки дуалізму протилежних сил життя резонує із різноманіттям і є довершеним у єдності, поєднує в гармонії, що пов’язана з ритмом життя.

Та коли одна половина не повністю відповідає своїй ролі, наприклад, коли жінки намагаються бути схожими на чоловіків, аби бути «попереду» у світі, вони жертвують частиною своєї унікальної сили – бути жіночними, щоб отримати те, що, на їхню думку, вони втрачають, не будучи чоловіками. Можливо, це те ж саме, коли чоловіки поводяться більш жіночно, відмовляючись частково від своєї вродженої маскулінності на користь отримання звання «метросексуал».

І все ж, властивості – це властивості, їхня вічна сутність долає і час, і простір, і стать. Прагнення шукати Істину, шанувати Справедливість, бути натхненним Красою та творити Добро у світі стосується кожного, незалежно від того, молода людина чи стара, чоловік чи жінка. Це привілей кожного і, насправді, обов’язок кожного. Можливо, існують різні шляхи для їх досягнення, залежно від енергії – чоловічої або жіночої. І замість того, щоб намагатися бути «схожим на іншого», чи не краще сконцентруватися на тому, аби більше використовувати ту нескінченну силу, яку кожен має всередині відповідно до своєї природи як зерно потенціалу? Яким чином можна було б віднайти його, розкрити, виростити і перетворити на Дерево Життя, яке буде живити дух майбутніх поколінь? Чому б не розвивати інструменти, якими природа наділила нас, відкрити їхній потенціал, а не намагатися здобути щось інше?

Бо є сила в лагідності, яка відсутня в могутності – проте нам потрібні обидві. Є сила в капітуляції, яка відсутня в загарбанні – однак нам потрібні обидві. Існує сила в прийнятті, яка відсутня в доводі – і все ж, нам потрібні обидві. Можливо, мудрість проявляється у знанні того, коли і що використовувати; розрізняти необхідність стверджуватись і необхідність витончено здаватися. Знати, коли ми маємо проявити рішучу позицію і коли маємо з подякою прийняти іншу точку зору.

Отже, як нам опанувати усі ці різні властивості? Втілити в собі так багато різних якостей, не відчуваючи внутрішніх конфліктів? Для жінок, можливо, відповідь криється у натхненні, яке несуть різні жіночі ідеали.

Її різноманітні уособлення

Від ніжної, витонченої і, здавалося б, покірної Божественної Марії в Євангеліях (книга Маргарити Старбард) до вогненної, бурхливої богині Дурги Божественна Жіночність охоплює різні якості: красу, мужність, справедливість, любов, доброту, чистоту, співчуття і надію – всі вони мають різні відтінки і зображуються різноманітними символами у різних культурах.

Ми шануємо богинь, які втілюють ті якості, яких прагнемо набути. Ми вклоняємося їм із надією отримати трохи їхньої божественної сили, збагатитися кращими якостями для наших власних цілей. Власне те, що нам належить робити – це надихатися ними, вбирати в себе їхню сутність і вносити їхні безсмертні якості в наше повсякденне життя. Прагнути хоча б краплини їхньої благодаті, яка могла б трансформувати нашу біологічну жіночність у канал божественної жіночності … наповненої більш високими якостями, які змінять наш шлях, наше земне життя.

Але як насправді можна це зробити? На перший погляд, питань більше, ніж відповідей, бо є пантеон рольових моделей, в яких треба шукати натхнення, і кожна поміж ними здається відмінною від іншої. Чи можемо ми навчатися у них усіх і робити себе більш досконалою? Як чудово було б мати всі їхні якості – від поступливої, незлобливої природи Сити до сміливого і бурхливого вогню Дурги? Або милість Матері Марії і мужність Афіни рівною мірою? Або творчу силу Сарасваті разом із божественною красою Венери? Чи можемо ми бути потроху кожною з них і наближатися до жіночого ідеалу, що охоплює всю гамму потенціалу та можливостей?

Що вражає найбільше, незалежно від того, в якій формі проявляється божественна жіночність, основне почуття – це любов у всіх її незчисленних формах.

Це, мабуть, найкраще демонструє сама богиня любові Венера, яка уособлює любов, що існує поза межами поняття «людської» любові й охоплює цілий спектр аспектів любові. Намагаючись дати словесне визначення цього поняття, ми схильні втискати його в єдине слово «любов», надзвичайно невідповідне, аби повністю передати Любов у її цілісності.

Венера, або Афродіта, пов’язана із сексуальністю та родючістю, але також втілює в собі якості материнської любові, любові між друзями та духовної любові. Засновник «Нового Акрополя» Хорхе Анхель Ліврага Ріцци описав Весну Ботічеллі, що зображує Венеру: «… яка управляє минулим, сьогоденням та майбутнім. Вона – центр. Вона є Платонівською Любов’ю, яка управляє всім, що проявляється і набуває будь-якої форми відповідно до потреб і ступеня свідомості кожної людини». Можливо, нам варто мати на увазі, що любов дорожча, ніж ми гадаємо, і перебуває поза межами того, аби хтось любив нас особисто. Найдивовижніше в цьому: що більше ми віддаємо, то більше наповнюємось внутрішньо.

 

У постаті Ісіди безмежна любов та нестримна прихильність визначається як містична. Міфологія описує, як вона невтомно шукала розсіяні частини тіла свого убитого чоловіка Осіріса. З допомогою Тота і Анубіса вона зібрала всі частини тіла Осіріса і тим полегшила його воскресіння. Проте її відданість є віддзеркаленням глибшої істини … духовного прагнення до кінцевої мети, пошук мудрості. Ісіда представлена також як божественна мати, її грудне годування немовляти Хоруса є попередником визначального зображення Матері Марії з немовлям Ісусом на грудях.

 

Афіна – багатогранна богиня мудрості, мужності, натхнення, цивілізації, права та справедливості, математики, сили, військової стратегії, мистецтва та ремесел. Вона відома своїм спокійним темпераментом. Вона зображена як проникливий помічник і божественний заступник героїчних зусиль, вона відома тим, що відстоювала справедливість, відмовляючись від будь-якої безцільної битви. Як сильно ця настанова могла б допомогти нам боротися за Істину!

 

Куан Інь, китайська богиня милосердя, допомагає бездітним парам зачати, лікує хворих, покровителька мандрівників і фермерів, а також захищає душі під час страждань. Вона також відома як богиня, яка знає, коли треба виштовхнути молодят із гнізда. Істинне батьківство виховує незалежність у дітей, самодостатність та здатність не просто вирішувати життєві проблеми, а й укріплюватися духом, сприяючи індивідуальному пошуку. Батьківська любов також означає, що діти можуть робити помилки і вчитися на них, як би важко це не було! Але це допоможе їм зростати – намагатися, після невдачі пробувати знову і знову аж до успіху. Ми можемо стояти обабіч і вести їх, але ми не можемо йти шляхом замість них. Цей безкорисливий акт допоможе їм по-справжньому розправити крила свого потенціалу і стати тим, ким вони можуть бути… виконати своє людське призначення.

Традиція тибетського буддизму шанує богиню Тару в 21 різних формах, які ґрунтуються на кольорі та енергії, найбільш відомі з них Зелена Тара та Біла Тара. В цілому, Тара уособлює багато якостей жіночого принципу. Вона відома як Мати Милосердя, Співчуття і дає сердечність та полегшення від тяжкої карми в циклічному існуванні. Вона породжує, живить, посміхається життєвою силою творіння та має співчуття до всіх істот, як мати до своїх дітей. Як Зелена Тара вона допомагає і захищає від усіх нещасливих обставин, з якими можна стикнутися у світі Самсари. Як Біла Тара вона уособлює співчуття матері і пропонує зцілення всім істотам, які постраждали або поранені, розумово або психічно. Звісно, з цими якостями ми всі могли б принести світу більше радості, зцілення і надії.

У пантеоні індуїзму існує жіноча тріада із дружин чоловічої трійці Брахма-Вішну-Шива – Сарасваті-Лакшмі-Парваті. В інших своїх аватарах Парваті проявляється також як Дурга або Калі. Деякі вклоняються богині Дурга як Шакті, матері Всесвіту, що, як вважають, є енергією, яка стоїть за творенням, збереженням та знищенням світу – сили, що дає життєву енергію всьому.

Життя - сила

Тепер маємо підказку. Жіночий принцип підтримує життя; приносить красу, любов, лагідність і турботу. Але не будемо забувати і про інший аспект – силу. Рішучий поштовх, що спонукає до дії, заряджаючи життєвою енергією.

Знову, можливо, єдине слово, яке може визначити цю силу – це любов. Не особиста, індивідуальна, яку ми можемо відчувати до людини, а життєтворча, життєрадісна, яку ми можемо відчути до всього людства. І як гармонія між протилежностями, що підтримує життєвий баланс, любов також має два аспекти: співчуття і мужність. Можливо, перше більш пов’язано із «життям», а друге – із «силою».

Відродження втраченого мистецтва бути леді

Навіть у повсякденному житті любов – це найкраща чеснота, яку жіночий аспект може привнести в життя. У своїй книзі «Завжди можливо» Кіран Беді розповідає про те, як вона трансформувала внутрішнє життя в’язнів тюрми «Тіхар», коли отримала посаду генерального інспектора тюрем. Першого ж дня вона звернулася до всіх ув’язнених і запитала «Ви молитесь?». Здивовані в’язні подумали, що вони не так її почули, тому їй довелось повторити питання. Потім вона продовжувала приводити їх до молитви. Це був перший випадок, коли хтось поводився із ув’язненими як з людьми, а не злочинцями. Незабаром Беді ввела регулярні сесії йоги і пранаями, працюючи над їхнім духом із дня у день. Тут любов мала форму співчуття та зразкової внутрішньої сили, породженої із чутливості, щоб визнати потребу ув’язнених зцілитися внутрішньо…, щоб орієнтуватися на краще «я» і мати можливість очистити, а не просто покарати ззовні. Покарання не позбавить їх мотивів, які змусили вчинити злочин, – насправді, це може навіть породити почуття образи, продовжуючи цикл злочинності. Тим паче, для того, щоб робити це жінці в сильній чоловічій професії та під величезним системним тиском «нехай все відбувається, як і раніше», необхідно мати відвагу та рішучість.

Малала Юсафзай отримала кулю в голову, але це не завадило їй виступати за важливість навчання для дівчат. Здобувши права для дівчат з її округу ходити до школи, вона найкращим чином використала свій травматичний досвід як трамплін для боротьби за цю справу у світі і отримала шанс стояти на подіумі глобального захисту – в Організації Об’єднаних Націй. Вона стала яскравим прикладом любові, наділеної мужністю, без турботи про власне я. Наскільки більшими могли би бути наші досягнення для наших братів та сестер, для наших співгромадян, якби ми могли виказувати таку мужність у відстоюванні більшого блага, не зважаючи на власні втрати.

Щоденний вибір

Щодня у нашому житті ми постаємо перед вибором: віддати любов, підтримку, співчуття та надію чи відмовитись від цього? Проявити мужність у відстоюванні того, що вважаємо правильним, рішуче підтримати та захищати справедливість чи не зробити цього? Чи дослухаємось ми до вищих принципів і привносимо їх до наших земних відносин, чи втрачаємо цю можливість? Існує багато можливостей щодня … можливості черпати натхнення із багатьох аспектів божественної жіночності і вбирати трохи їхнього духу. Дозволяючи нам наполегливо долати виклики і долати не просто єдину перешкоду, а ряд перешкод… щоб виграти не тільки один бій із нашими обставинами, але новий і новий, день за днем, битва за битвою, бути завжди готовим до більшого, прагнути до зростання – ще один крок далі, ще один крок угору.

Врешті-решт все зводиться до того, ким ми дійсно хочемо бути – жертвою або переможцем. Ми маємо вибір щодня.